
Wino na Wesele – jak je wybrać?
Choć na wielu weselach wciąż królują wysokoprocentowe alkohole, coraz częściej przyszli państwo młodzi sięgają w tym wyjątkowym dniu po kartę win. Trendy się zmieniają.
Podążamy za gustami naszych gości (coraz chętniej pijających dobre wino), czy nowinkami z branży ślubnej, które mówią o tym, że wódka jako jedyny alkohol na weselu powoli odchodzi do lamusa.
Warto zatem do ślubnej check-listy dodać wybór wina.
Celebrowanie tak niezwykłego wydarzenia przy kieliszku wypełnionym białym lub czerwonym winem cieszy się obecnie coraz większym zainteresowaniem i to zarówno przy ślubach cywilnych, skromniejszych przyjęciach, jak i dużych weselach. Dlaczego? Wybierając wino, możemy być pewni, że trafimy w smaki nawet najwybredniejszych gości, a jego różnorodność pod względem choćby samego gatunku daje nieprzebrane możliwości dopasowania wina do najbardziej wyszukanych dań. Oczywiście przy klasycznym menu ten aromatyczny trunek o bogatym smaku również idealnie się sprawdzi.
Czym się zatem kierować, aby dobrać idealne wino na ten idealny dzień?
Możliwości doboru wina na wesele jest kilka. Ta, która rozwieje nasze wątpliwości (w końcu nie każdy z nas musi być koneserem tego trunku) jest posiłkowanie się wiedzą sommeliera, który dobierze odpowiednie wino do weselnego menu.
Dzięki jego obecność na weselu możemy być pewni, że trunek zostanie podany w odpowiednim momencie, w odpowiedniej temperaturze i szkle. Taka osoba, która jest swoistą kopalnią wiedzy na temat win, z pewnością podniesie prestiż naszej uroczystości i winnej wpadce nie będzie mowy.
Kierując się utartymi zasadami podawania wina do poszczególnych dań, wybieramy kolejną możliwość. Jednym z najprostszych sposobów jest poleganie na dość znanej rymowance zaczynającej się od słów:
Ryby, drób i cielęcina lubią tylko białe wina...
Warto jednak uzupełnić ją o dodatkowe informacje, aby nie popełnić winnego faux-pas. Otóż wytrawne lekkie wino będzie idealne do ciężkich i aromatycznych dań z mięs takich jak wołowina czy kaczka. Zaproponujmy gościom beaujolais czy chianti o owocowym bukiecie. Dania z wieprzowiny i cielęciny również możemy wzbogacić kieliszkiem ww. win oraz półwytrawnym francuskim Bordeaux.
A co z białymi winami?
Z drobiem, rybami czy owocami morza komponują się idealnie białe wina wytrawne lub półwytrawne. Sauvignon Blanc – wino chilijskie, czy niemiecki Riesling pasują do dań z drobiu. Muscadet czy Vinho Verde będą delikatnie pieścić podniebienia weselników, tworząc duet z rybami i owocami morza. W przypadku win białych warto pamiętać o zasadzie, że koniecznie musi być schłodzone przed podaniem.
Sauvignon Blanc - wino chilijskie, czy niemiecki Riesling pasują do dań z drobiu.
Wino słodkie i półsłodkie, czyli coś dla łasucha.
Te wina zdecydowanie będą dobrymi towarzyszami weselnego tortu oraz innych słodkości, ale nie tylko. Z powodzeniem można je podać również do ostrych w smaku serów pleśniowych.
Nie wolno zapominać także o winach musujących, które idealnie wpiszą się jako kieliszek powitalny czy pierwszy toast. Kieliszek Cava bądź Prosecco przyniesie przyjemne orzeźwienie podczas upalnych weselnych wieczorów.
A ukochane przez wielu wino różowe?
Ten gatunek wina spokojnie postawmy na stole jako zamiennik wina białego. Będzie pasowało do dań głównych, przekąsek i deserów.
Co zrobić, gdy nie znamy dobrze gustu gości i nie jesteśmy przekonani do kupna wielu rodzajów wina na weselne przyjęcie?
Z pomocą przyjdzie nam wówczas sprawdzony sposób ograniczenia się do umiarkowanych smaków i postawienia na znane nam wina białe i czerwone półwytrawne, plus białe półsłodkie i musujące półwytrawne do toastu.
Gdy już zdecydowaliśmy o rodzaju wina na wesele, pozostał nam jeszcze dylemat związany z ilością.
Tu musimy odpowiedzieć sobie na pytania:
➔ Czy wino będzie głównym trunkiem na weselu?
Jeżeli będziemy serwować jedynie wino – liczymy średnio butelkę na osobę, w przypadku innych akoholi (w zależności od preferencji) liczymy jedną butelkę wina na 2 do 5 osób.
Jak przedstawia się to procentowo przy podziale na konkretne rodzaje wina?
➔ W jakiej porze roku odbędzie się wesele i w jakim klimacie?
Zdecydowanie w ciepłych miesiącach (przy założeniu, że wino jest głównym alkoholem) – powinno przeważać wino białe, czerwone natomiast w tych chłodniejszych.